вторник, 21 октомври 2008 г.

Грипни Епидемии

1. КАК ДА ИЗПРЕВАРИМ ГРИПНАТА ЕПИДЕМИЯ

Вирусът на грипа е около нас постоянно, но се активизира само в студените дни. А ние, въпреки че прекрасно познаваме симптомите, се отнасяме към това заболяване като към банална простуда. Последствията обаче могат да бъдат доста печални, а усложненията на това заболяване са безброй.

Вирусите за издръжливи и коварни!


Най-добре е човек въобще да не се разболява. Затова ваксинацията заема важно място в решението на този проблем. Бедата е в това, че вирусите на грипа са много издръжливи и коварни. Те се изменят всяка година. Дори само за една година различни типове и подтипове могат да предизвикват епидемия. Това трябва да се има в предвид, когато се предприеме ваксинация.
Вирусите на грипа са различни и спадат към един от трите типа: A, B и C. От всяка една от тези групи, вирусите са с висока честота на мутации, което води до периодично възникване на нови антигенни форми. След заболяване, предизвикано от определен вариант на вируса, се развива траен имунитет, но само към този вариант.
Грипът е остра респираторна инфекция. Той напомня простудата, но е по-сериозно заболяване, което е опасно най-вече за възрастните хора и тези със заболявания на сърцето и дихателните пътища. При тези рискови групи, след прекаран грип, възникват тежки усложнения. Става дума за бактериалната пневмония. Грипът се предава при кихане и кашляне. Инкубационният период е от 24 до 72 часа. След това се развива треска, възпаление на гърлото, главоболие, болки в цялото тяло, силна кашлица и хрема. Към симптомите на грипа не спадат нарушения в храносмилателната система като диария и повръщане. Затова много хора често се объркват.

Какво не знаем за това заболяване?

Може би не знаем, че грип A заразява европейците, но има и азиатски грип - грип B. Съществуват грип C и Птичи грип. Трябва да отбележим, че е вероятно да възникнат форми на грипния вирус, които бързо да доведат до епидемия.

Кои са достъпните профилактични средства?

Програмата за профилактика на грипа е разчетена за един месец. Използвайте хранителни добавки и витамини, повишаващи имунитета.

Кога трябва да се обърнете към лекар?

Ако, независимо от лечението, състоянието ви не се подобрява, имате невисока температура, кашлицата не спира, а храчките са по-гъсти и зелено-кафяви, вероятно е налице вяло протичаща пневмония.
През първите две седмици след прекаран грип не оставяйте без внимание дори леко главоболие и прилошаване, защото това са първите симптоми на най-опасните усложнения - менингит и енцефалит. Повишената уморяемост и болки в сърцето могат да бъдат признак на ревмокардит или перикардит. Това са тежки заболявания на сърцето.
Грипът нанася удар на целия организъм - белите дробове, сърцето, стомаха и червата. Той отслабва имунитета и обостря хроничните заболявания.
След като всички симптоми изчезнат, спазвайте режим на легло още две седмици.

Ваксината и грипът!

Оздравяването настъпва след около седмица. Ако това не се случи, вероятно се развива вторична бактериална инфекция и тогава се прибягва до антибиотици. Затова се препоръчва ваксинация против грип, особено на възрастните хора, които страдат от различни хронични заболявания.
Обикновено имунизацията се прави в края на годината, защото пикът на заболяемост е през февруари, но започва през декември и завършва през април-май. Всяка година състават на ваксината се променя в съответствие с тези на антигенни варианти на вируса, които е най-вероятно да предизвикат епидемията. Понякога ваксината е високо ефикасна, понякога - не. Тя не е ефикасна, когато в нейния състав липсва този вариант на вируса, който е причина за заболяването в момента. Ваксинацията все пак дава 20 до 90% гаранция. Дори да настъпи заболяване, то протича по-леко и не води до усложнения.
Ваксините против грип са много, но въпросът коя е най-подходящата сега, за тази година, този щам е много сериозен.
Три поколения ваксини се борят с грипния вирус.
Две седмици след ваксинацията се изработва имунитет, който действа през цялата година. Ефикасността от нея обаче може да се оцени тогава, когато 50% от населението е ваксинирано. Няма да е лошо ако цифрата достигне 70-80%, но ваксинацията е доброволна и всичко зависи от самите нас.
Към първата група спадат т. нар. вирионови ваксини. При тях се обезпечава доста висок имунитет, но има странични ефекти - неразположение, покачване на температурата, главоболие и мускулни болки. Това е така, защото в тях се съдържат вирусни компоненти, стимулиращи изработването на интерферон. Точно тази повишена концентрация на интерферон предизвиква въпросните неразположения.
Този тип ваксина не се препоръчва на деца, на бременни и кърмещи мляко жени.
Второто поколение ваксини са по-изчистени и не предполагат толкова странични ефекти, защото се приготвят от разрушени вируси. Наричат се сплит-ваксини и защитават ефикасно. Разрешени са за всички.
Ваксините трето поколение, най-новите, съдържат само повърхностни антигени на вируса на грипа, притежаващи имуногенни свойства. Те са най-поносими и за възрастни, и за деца. Все пак има риск човек, дори ваксиниран, пак да се зарази, защото тази ваксина се приготвя не от вирус, а от неговата обвивка. Тези ваксини формират устойчив имунитет и повишават съпротивляемостта на организма към други инфекции.
Новото поколение ваксини съдържат в състава си антигени, свързани с високомолекулярни имуномодулатори.

Няма коментари: